Història del club


L´atletisme a Rubí es remunta a l´Edat Mitjana, segons l´historiador local Josep Serra. Així, l´any 1486 se celebrà una “cursa a peu”, en una manifestació esportiva de caràcter popular, que se celebrava entorn d´un trajecte assenyalat, en la qual el guanyador rebia un anell d´or, que havia d´entregar a la noia per ell preferida. En l´any 1488 el premi era “una verga d´or”, el 1500, “un parell d´ànecs” i el 1509, “un moltó”. En el 1926 se celebraren unes proves atlètiques, en un congrés esperantista, organitzat pel Centre Democràtic Republicà.

En el maig del 1934, en la Festa de la Primavera, se celebraren unes proves atlètiques, en les quals participaren atletes de Terrassa, Sabadell i Sant Cugat.

En el 1935, amb el desig de fomentar la pràctica atlètica, en la UE Rubí es formà una secció atlètica, el president de la qual fou Ramon Serra.

Després de la Guerra Civil, en el 1954, es disputà una cursa de cros pels carrers de Rubí, organitzada pel Casino Espanyol, que guanyà Gregorio Rojo, i el segon fou el nostre Jaume Guixà.

En el novembre de 1960 es formà la Secció d´Atletisme de la UE Rubí, que quedà a càrrec dels senyors Ricart, pare i fill. Els atletes rubinencs participaren en diferents proves a Rubí i Barcelona, amb força èxit.

En el 1972, el Frente de Juventudes organitza el Cros Escolar de Rubí entre els alumnes de les escoles rubinenques. Aquest cros se celebrà els anys 1973-1974-1975-1976-1977.

En el 1977 va néixer el GAER, un club dedicat a la gimnàstica. Dintre el mateix club sorgí un grup d´afeccionats a l´atletisme, que formaren una secció. L´any 1983 s´aconsegueix formar un equip complet, que disputa campionats de Catalunya.

En el 1979, organitzat pel GAER, se celebra el primer Cros de Rubí, en el bosc de Ca n’Oriol, cursa de molta tradició, en la qual participenatletes de tot Catalunya. Enguany es correrà la XXV edició.

En el 1993, per necessitats burocràtiques federatives es varen haver de separar les seccions de gimnàstica i d´atletisme, i s´acordà formar un club dedicat només a l´atletisme, amb el nom d’UNIÓ ATLÈTICA RUBÍ.

Una altra prova atlètica de la qual la UAR està orgullosa, és la”Pujada a Sant Muç”, de 10 quilòmetres. Cursa que ha aconseguit obtenir un destacat nom en l´atletisme català. Començada en l´any 1989, enguany es correrà la XIV edició.

Unió Atlética Rubi, actualment és l´únic club d´atletisme rubinenc, amb molts socis i atletes, amb l´Escola Municipal d´Atletisme, un nombrós grup d´atletes veterans, una magnífica pista de tartà i un planter d´atletes, de joves a sèniors, que participen en la Lliga Catalana i que aviat donaran excel•lents resultats.